KunstFietsRoute Castricum 2020 uitgesteld ivm coronavirus

Stop 11 - Grafisch Atelier SOPIT & Tassenatelier PookPook

STOP 11

Grafisch atelier SOPIT Tassen atelier PookPook

Locatie

Anna Paulownastraat 22 en 30 
Castricum

Exposanten

Patrick Visser, Kenneth Stamp, Niek Bruynzeel, Marieke de Vree, Harm Noordhoorn en Arthur Lava.

Kunstvorm

Diverse kunst in het teken van het dier: metaalkunst, fotografie, tekeningen, assemblages, kunsttassen, typografiek en poëzie.

Thema

Dier. Dat is het thema van de expositie bij SOPIT en PookPook tijdens Kunstfietsroute Castricum 2020. Waarom? Allereerst omdat we veel van dieren houden. En ook wel omdat we zelf dieren zijn. Die weliswaar in de loop van de evolutie zijn gaan praten, maar op een bepaalde manier toch dieren zijn gebleven. Bijvoorbeeld doordat we graag andere dieren eten.

En er is nóg een reden voor ons thema. We vinden dieren mooi. De esthetische kwaliteit van dieren is overweldigend en inspirerend. Dieren als kunstvorm. Daarover gaat deze tentoonstelling.

Muziek

Op zaterdag en zondag vanaf 16.30 uur: poëzieperformance en dansen op ‘animal songs’ met de dj’s Noordhoorn & Lava.

De exposanten

Patrick Visser

Met trots presenteert SOPIT dit jaar werk van metaalkunstenaar Patrick Visser uit Leiderdorp. Patrick maakt levensechte dierenfiguren van schroot. Objecten met een grote wauwfactor. Het is ongewoon knap hoe hij van oud ijzer zulke expressieve, aansprekende kunstwerken creëert. Hij vervaardigde al talloze metalen dieren: van een dolfijn tot een gorilla, van een leeuw tot een paard. Alles op ware grootte en goed in proportie. Dat laatste is extra bijzonder als je bedenkt dat Patrick vooraf geen schetsen maakt, maar alles uit zijn hoofd doet. Daarbij is hij ook nog eens volledig autodidact: het slijpen en lassen leerde hij zichzelf. Bij museum De Hermitage Amsterdam zijn momenteel grotere werken van hem te zien. Bij SOPIT toont Patrick kleiner werk, zoals een schorpioen, een papegaai, een kolibrie en een libelle. www.patrickvisser-junkart.nl

Kenneth Stamp

Fotograaf Kenneth Stamp is niet makkelijk in een hokje te plaatsen. Welbeschouwd kan hij alles. Of hij nu kwetsbare ouderen fotografeert of landschappen, in al zijn beelden legt hij een indringende dramatische kracht. Het zijn foto’s die in je hoofd blijven hangen. Kenneth kan ook alle soorten mensen aan. Hij fotografeerde eerder Tweede Kamerleden en prinses Beatrix, maar kreeg ook de beroemde punkbands van weleer voor zijn lens: de Sex Pistols, Blondie en The Stranglers. Bij SOPIT exposeert hij een fotoserie van bijzondere mensen met dieren. Daar zijn gedurfde beelden bij. Kenneth woont op Wieringen en is oorspronkelijk van Schotse komaf. Hij kwam op zijn eenentwintigste naar Nederland en voorzag in zijn onderhoud als straatartiest. Het jongleren met kegels kan hij nog steeds. www.kennethstamp.com

Niek Bruynzeel

De Amsterdamse kunstenaar Niek Bruynzeel maakt tekeningen waar je oneindig lang naar kunt kijken. Zo fascinerend en spannend zijn ze. In zijn werk voert hij sprookjesachtige, bizarre en geestige fantasiewezens op, in een ongewone setting. Ze lijken veel op dieren, maar zijn dat niet helemaal. Naast tekeningen presenteert Niek ook een aantal van zijn assemblages. Deze werken maakt hij van gevonden materialen, zoals stenen, drijfhout, metalen, botjes en schedeltjes. De objecten vervolmaakt hij met zand, olieverf en goudpigment. Ook in deze assemblages openbaart zich een magische, nieuwe werkelijkheid van dierenleven.
www.niekbruynzeel.nl

Marieke de Vree

Marieke de Vree uit Castricum is misschien wel een van de interessantste tassenontwerpers van Nederland. Haar handtassen zijn draagbare verhalen, waarbij dieren vaak het uitgangspunt vormen. Kleurrijk, sculpturaal en cartoonesk, zo zou je het werk van Marieke kunnen omschrijven. Tijdens deze editie van Kunstfietsroute Castricum toont zij ook nieuw werk in haar serie ‘Happy family’, een tassenserie vol speelsheid en humor. Marieke vervaardigt haar werk van afgedankt leer en dierenhuiden. Dat materiaal duikelt ze op bij kringloopwinkels en op brocantes.

Het tassenatelier van Marieke de Vree – PookPook – bevindt zich naast SOPIT, op huisnummer 30.

www.pookpook.nl     

Harm Noordhoorn

‘Stoeipoes’, ‘Kroegtijger’, ‘Stresskip’. Grafisch kunstenaar Harm Noordhoorn heeft speciaal voor deze tentoonstelling een aantal niet voor de hand liggende dieren als uitgangspunt genomen om nieuw werk te maken. Hij creëert met traditionele grafische technieken en materialen eigentijdse kunst. Hij noemt zijn werk ‘typografiek’: een combinatie van typografie (tekstvormgeving) en grafiek (kunst op basis van druktechnieken). In zijn ‘druksels’ zit vaak een knipoog. Die geestigheid maakt ze luchtig en toegankelijk. Zijn kunstwerken worden doorgaans in kleine oplagen vervaardigd. Harm exposeert door heel Nederland. Ook verzorgt hij drukwerkperformances op locatie met een honderd jaar oude Van der Cook-rolpers.
www.sopit.nl

Op de foto met je huisdier

Op beide expositiedagen staat fotograaf Kenneth Stamp klaar om van jou en je huisdier een portret te maken. Een artistiek portret dat de liefde tussen jou en je dier op hartverwarmende wijze tot uitdrukking brengt. Kom langs met je hond, je kat of je konijn. Boerderij- en manegedieren zijn ook van harte welkom. De foto van jou en je varken, koe of paard maken we buiten. Zo’n originele Kenneth Stamp-foto kost slechts € 20,-. De foto leveren we digitaal via www.flickr.com. De fotoshoot is op zaterdag én zondag van 11.00 tot 16.30 uur. Betaling alleen contant (geen pin aanwezig).

Poëzieperformance door Arthur Lava

Mag poëzie bij de beesten af zijn? Als het aan dichter Arthur Lava ligt wel. Hij slingert graag alle braafheid uit de taal en gaat er vol in. Kom op zaterdag en zondag om 16.30 uur naar hem luisteren. Voorproefje: ‘Ik zal blijvend blaffen als een wilde hond/ en de zeilen tot voorbij de wolken hijsen./ Whisky drinken uit een warme vrouwenkont/ en gezellig samen met de waanzin reizen.’ Arthur Lava behoorde tot de geruchtmakende dichtersbeweging De Maximalen. Hij publiceerde verschillende dichtbundels. Zijn voordracht is wervelend en entertaining.
www.arthurlava.nl

Danceparty

Houd je van lekker dierlijk dansen? Kom dan zaterdag of zondag om 16.40 uur naar SOPIT in de Anna Paulownastraat 22. DJ’s Noordhoorn & Lava draaien Iggy Pop (I Wanna Be Your Dog), The Rolling Stones (Beast of Burden), Nina Hagen (Don’t Kill The Animals) en meer.