Image

Stop 11

Tuin van Rommel

Beeldhouwers in hout en hakdemonstraties

Guus Wattel, Anja Jonker, Ineke Meier exposeren en geven beeldhouw demonstraties. Zij maken deel uit van de beeldhouwgroep rondom Jos Apeldoorn. In de ‘Tuin van Kapitein Rommel’ zal dit jaar een expositie van Jos Apeldoorn zelf te zien zijn. De oude meester legt in 2018 een aantal van zijn taken neer. Jos blijft exoposeren en beeldhouwen maar stopt met begeleiden. De anderen gaan door als zelfstandige groep met: ‘Kunst in Hout ’

Jos Apeldoorn

Jos Apeldoorn geboren 1952 is opgegroeid bij de timmerwerkplaats van zijn vader waar hij speelde met hout, tekende en als kind stiekem schilderijen maakte. Hij volgde een bouwkundige opleiding. Van 1967 tot 2007 werkzaam in het ‘familiebedrijf’. Hierna werkt hij als bouwkundig inspecteur en is werkzaam als kaarsenmaker bij de Abdij van Egmond, waar hij zich ook inzet voor het museum van de abdij. Jos richtte in 1992 met Erik Baart en Huug Zentveld het Egmondse schilders genootschap Hallem op. In 2002 treed hij naar buiten met het maken van houten beelden via het project ‘Adelbertusakker’ waar hij 3 manshoge beelden neerzet. Vanaf 2004 geeft Jos het vak door middels en werkt vanuit het ‘Houtlokaal’ achter zijn woonhuis aan de Visweg in Egmond.

www.josapeldoorn.nl

Anja Jonker

Anja Jonker werkt als kunstenares in Castricum. Zij is opgeleid als creatief therapeut en volgde de kunstopleiding in Arnhem. Anja is initiatiefneemster en maakster van het familie evenement de ‘Sprookjestuin’. Dat iedere zomer te zien is in de tuin van Kapitein Rommel en in de Heemtuin Zaandam. Het ‘volwassen’ werk in hout is zeker zo mooi! Anja verbeeld in ‘The Cirkel of Life’ het gezinsleven. Reliëfs uitgehouwen in het tafelblad. Het zijn reliëfs over liefde , geboorte en gezin. In de expositie zijn ook beeldenvan Anja te zien. Armen die reiken en omarmen. Handen en voeten uit ruwe stammen gehaald.

2018: Dit jaar werkt Anja met het thema ‘ spiegelingen’. Het zijn bespiegelingen op het zelf: Beeld en spiegelbeeld. In 2018 zal Anja de Workshops beeldhouwen in hout overnemen die voorheen door Jos Apeldoorn gegeven werden.

www.artkid.nl

Ineke Meier

Ineke maakt deel uit van dezelfde beeldhouw groep rondom Jos Apeldoorn. Zij komt uit Haarlem en heeft zich altijd verbonden gevoeld met hout. Maar pas in 2009 is ze bij Jos Apeldoorn een workshop gaan doen.

Daarna heeft ze het houtbewerken nooit meer losgelaten en al vele beelden gemaakt.Meestal geïnspireerd door de organische vorm van het hout, maar ook wel naar ’n van tevoren bedachte vormen zoals het beeld de twee vogels.

Guus Wattel

Guus ging 10 jaar geleden bij Jos Apeldoorn (Egmond) met houten beelden aan de slag. Hij maakt sindsdien vooral handen uit hout. Waarom? Handvormen hebben zeggingskracht. Binnen Guus zijn familie word gebarentaal gebruikt. Handen zijn herkenbaar en overal. Handen zijn leuk en lastig te maken.Eigenlijk zijn handen handtastisch!

https://guusxgeluk.wordpress.com/beelden

Collages

Nicole Spit

Nicole is een designer en kunstenaar en volgde haar opleiding aan de Design Academy en Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Zij is geïnspireerd door BioTechnologie. Ze heeft een eigen designstudio (DesignStudio Dáárheen), die zich vooral richt op trends, tendensen in de samenleving (o.a. technologische, sociaal-maatschappelijke), waarvan de opkomst van de biotechnologie er één is.

In de spin-off van haar BioArt tentoonstelling, heeft ze nu collageschilderijen en objecten gemaakt die zijn gebaseerd op het spanningsveld van het organische en het synthetische. Genetisch gemanipuleerde ‘NeoBiologie’, groeivormen en Labnatuur vormen dit keer de inspiratie tot vervreemdende en wonderbaarlijke kunst.

www.studiodaarheen.nl/art

Schilderijen naar de natuur

Henk Willem Klaassen

Er is een aantal schilderijen van Henk Willem klaassen te zien zijn in de tuin van Kapitein Rommel. De schilderijen zijn uitgezocht door deelnemers /vrijwilligers van de tuin. Henk Willem schildert in zijn vrije tijd met olieverf. Naast het samenleven met mijn gezin, zijn werk als sociaal psychiatrisch verpleegkundige bij Buurtzorgt, het schrijven van artikelen en boeken over zijn werk, vind hij het erg fijn om zich te kunnen ontspannen door te schilderen en te fotograferen. Henk Willem houdt ervan om zijn schilderijen veel kleur en sfeer mee te geven. Hij schildert met name landschappen, bos, bomen, zee.

Henk Willem heeft de afgelopen jaren onder andere geëxposeerd in Streetscape, in de Oude Keuken in Castricum, de Cirkel in Heemskerk, in het MCA Alkmaar, in de bibliotheek en doet elk jaar mee aan deze kunstfietsroute.

Tijdens KFR 2018 is in zijn open huis aan de Gobathstraat 6 meer van zijn werk te zien.

www.henkwillemklaassen.nl


Locatie: Tuin van Kapitein Rommel 2, 1901 DZ Castricum
Kunstvorm: Beeldhouwwerk, Bioart en schilderijen
Muziek: Jan van der Schaaf op accordeon en andere instrumenten, eventueel met andere muzikanten.