KunstFietsRoute Castricum op 6 en 7 juni 2020

Stop 14 - Kunstgalerie Streetscape

STOP 14

Kunstgalerie Streetscape

Locatie

Dorpsstraat 7, Castricum

Kunstvorm

Beeldend, ruimtelijk, fotografie, tassen, keramiek

Muziek

Live muziek: Mono’s Bluesband
Herman Schoone: Zang Gitaar
Mondharmonica Nico de Graaf: Zang Gitaar
Marco Nicola: Zang Gitaar
Lex Molenaar: Drums/Percussie
Cyril Wijten: Bas

Exposanten

Annelie Toorians

Annelie Toorians exposeert handgevormde keramische schalen en vazen. Annelie is al vijfendertig jaar op ontdekkingsreis door de wereld van klei en glazuur. Ze heeft ontdekt dat met klei bijna niets onmogelijk is en maakt het liefst groot en kleurrijk werk.

Carry Bakker

Carry Bakker ontwerpt en maakt tassen van leer maar maakt af en toe een uitstapje naar ander materiaal zoals stof, kunststof en kurk. Haar tassen zijn praktisch, mooi, goedgemaakt en betaalbaar. Carry maakt het liefst een tas in een in een fleurige kleur en werkt ook in opdracht.

Groep Kunstenaars Ruigoord

Sahara... A journey.. Fotografe en camera journalist Anita Janssen werkt al jaren samen met Tosca Niterink voor de achterpagina van NRC. Recent maakte zij een wandeling met kamelen door het desolate fascinerende landschap van de Sahara, met haar zandstormen, trotse berber en mierzoete thee.

Aja Waalwijk

Aja Waalwijk, Le Tour du Monde, assemblage

www.wittereus.net/aja

Alain Eskinasi

Abstract expressionist, werkt in acryl en plaster of Paris. Uitbundig kleurgebruik en bas reliëfs. Alain heeft tentoonstellingen in binnen en buitenland, en is musicus van beroep, naast zijn schilder activiteiten. Veel van zijn werken vinden hun inspiratie in Ruigoord, of zijn reizen.

www.instagram.com/alaineskinasi

Elsje Elysée Stroetinga

Elsje Elysée Stroetinga Schilderijen in tempera

Haar werk volgt zijn eigen ontwikkeling. Het één komt voort uit het ander. Zij schildert. Zij stuurt bij als zij vermoedt dat zoiets moet. Dat is een intuïtief proces. Zij denkt veel na over haar werk en ziet dan werelden van vormen, kleuren en symbolen. Daarvan is een schilderij maar een gecomprimeerde weergave. Een moment. Haar werk kent één thema en dat is wat zij doet. Voor haar is het ‘af ’ het als het voldoet aan haar criteria en tot voldoende zelfstandig leven is gekomen. Het is aan de kijker om te beoordelen of dat herkenbaar is. Herkenning van invloeden, gedachten, gebeurtenissen of het schilderij ook zonder dat een eigen personage is geworden. Als die zoektocht een spannende belevenis oplevert is de kunstenaar tevreden.

www.deonafhankelijken.nu/stroetinga-elsje-elysee/

Hans Sanders

Tussen 1976 en 1990 woonde Hans in Ruigoord, tussen de weilanden en het opgespoten zand. In die jaren fotografeerde hij de kinderen van het dorp in hun ’natuurlijke habitat’, wat nu, zoveel jaren later, een mooi en nostalgisch beeld geeft van die tijd. Sindsdien is er veel veranderd in en rond Ruigoord, maar die geest van de onbekommerde kindertijd waard er gelukkig nog steeds rond. Foto’s maken is vooral veel kijken en soms precies dat zien wat je wilt vastleggen, en daar kreeg hij in die jaren uitgebreid de gelegenheid voor. Hij fotografeert nog steeds, binnen en buiten het dorp, en is vaste deelnemer aan de ‘openbare werken’, de jaarlijkse open ateliers in het dorp.

hanssanders@planet.nl

‘Klei, Stenen, Scherven’ Judith Heinsohn

‘Klei, Stenen, Scherven’ Judith Heinsohn. Gefascineerd zoekt Judith Heinsohn naar het kwetsbare en vergankelijke van het menselijke lichaam. Er ontstaan beelden die eruit zien of ze de eeuwigheid hebben doorstaan en van plan zijn dat nog lang te doen. De structuur van de klei doet soms denken aan een uitgedroogde rivierbedding. Huiden barsten open waardoor de verschillende lagen klei zichtbaar worden. In de meest recente reeks beelden speelt het integreren van scherven een grote rol. Deze nieuwe techniek maakt het mogelijk een contrast te creëren tussen het gladde, geglazuurde van de scherf en de opengebarsten, doffe huid van de klei.

www.judithheinsohn.com

Niels Hamel

Niels Hamel is bezig steeds meer franjes af te werpen om bij de kern te komen. Door versobering en verheldering van kleur en vorm. Sterker abstraheren dus. Net als in de muziek, zijn het die waarden die de kracht van het kunstwerk bepalen. Het belangrijkste aspect in de schilderkunst is niet de naturalistische weergave van de werkelijkheid. Ook vroeger, vóór de fotografie, werd de schoonheid van werken van Goya, Rembrandt of Caravaggio bepaald door abstracte waarden als compositie, vorm en kleur.

Ronja Mooij

Installatie van gehaakte bloemen en lampjes met een stoel waarin de bezoeker zelf verder kan haken. Haken is als denken, en zo maak je patronen uiteindelijk. Denk patronen. Het ene haakt in het ander. Zo kom je van het ene bij het ander. En geef je form. Alles in elkaar verweven, geconnected. Vormt een geheel. Al lijken de dingen ogenschijnlijk apart, het hoort bij elkaar. De vromen zijn vruchtbaar zacht en organisch. Doch vol kleur en levendigheid. Door licht beschenen….

www.ronjamooij.nl

Van der Vegt

Van der Vegt is geraakt door de huidige maatschappelijke ontwikkelingen, waarbij ook de natuur ernstig in het gedrang komt. Hij heeft dit zelf ondervonden in het kunstenaarsdorp Ruigoord, waar hij naartoe ging in 1986 om paard te rijden door het woeste natuurlandschap. Inmiddels is dit natuurgebied opgeofferd aan de havenindustrie. Zijn paardenstal werd atelier en Van der Vegt ging onderdeel uitmaken van het dorp en schilderde vele variaties van het natuurlandschap. Hij observeert het dorp vanaf de zijlijn en maakte in de loop der jaren een groeiende collectieve biografie van oude en jonge bewoners en vrienden van het kunstenaarsdorp. Naar Voltaire ; ”il faut cultiver notre jardin” .

www.ateliervandervegt.nl

Mrtn van der Horst

Assemblages/ Collages

www.mrtnvanderhorst.nl

Peter van Harmelen

Peter van Harmelen Naast illustraties voor kinderboeken maakt peter ook geboortekaartjes, geboorteprentjes, posters voor Ruigoordse festiviteiten en schminkt hij kinderen. Hier kunt U wat werk zien wat peter in zijn vrije uurtjes doet … een serie draken in aquarel.

www.petervanharmelen.nl

Hans Gritter

Hans Gritter is vooral bekend als aquarellist Hij exposeert regelmatig in binnen- en buitenland. Hij werkt graag op verschillende soorten rijstpapier waarbij het op snelheid , concentratie en trefzekerheid aankomt want op dat papier kun je vrijwel niet corrigeren. Alle tekeningen en aquarellen van dansers zijn gemaakt tijdens het dansen, zo kan hij de beweging vastleggen, een schijnbare contradictio in terminis. Hans heeft van 1973 tot 2003 een atelier in Ruigoord gehad, heeft het prachtige wildgegroeide natuurgebied, een soort vochtig duinlandschap, vaak geschilderd. Sinds vorig jaar zomer werkt Gritter weer in Ruigoord, in een prachtig gerenoveerd atelier.

www.gritterhans.com

Rob van Tour

Tekeningen in oostindische inkt, houtskool en pastel. In het westelijk havengebied van Amsterdam is de culturele vrijhaven Ruigoord tegenwoordig geheel omringd door een industrieel landschap van fabrieken, loodsen, opslagtanks. Een industriële woestenij waar niets bijzonders meer groeit. Bijna. Want op het vroegere eiland resteren sporen van wilde begroeiing die hier voorheen een groot en vermaard natuurgebied vormde. Rob van Tour tekent de planten om zijn atelier, sporen van een natuurlijk verleden. Guldenroede, Lisdodde, Teunisbloem, Gele Lis, Groot Hoefblad, Springbalsemien, Reuzenberenklauw. Realistisch in oostindische inkt tegen een donkere achtergrond, of expressionistisch in kleurig pastel. Via sporen en zaden bestaan die planten onverstoorbaar voort, tot zij weer de kans zullen krijgen het van de industrie over te nemen. Net zo onverstoorbaar geeft deze kunstenaar dat op papier weer.

www.deonafhankelijken.nu/tour-rob-van

Kijk voor de meest recente informatie www.streetscape.nl