Image

Stop 16

Galerie & grafisch atelier SOPIT

De Typografiek van Harm Noordhoorn

Grafisch kunstenaar Harm Noordhoorn creëert met oorspronkelijke grafische technieken en materialen een expressie van nu. Hij noemt zijn werk ‘typografiek’: een combinatie van typografie (tekstvormgeving) en grafiek (kunst op basis van druktechnieken).

In zijn werk hanteert Harm vaak de kleurstelling van de klassieke avant-garde (zwart, rood en wit). Zo trekt hij een lijn van de vernieuwende kunststromingen van honderd jaar geleden – Dada, het Constructivisme, De Stijl en De Ploeg – naar het heden.

In de ‘druksels’ van Harm Noordhoorn zit regelmatig een knipoog. Die geestigheid maakt ze luchtig en toegankelijk. Zijn kunstwerken worden altijd in zeer kleine oplage van rond de tien exemplaren vervaardigd.

Harms ambachtelijke instrumentarium bestaat uit een verzameling klassieke drukpersen en vele materialen zoals houten biljetletters, ornamenten, sjablonen en letterkasten met loden letters.

Harm Noordhoorn beschikt over een eigen grafisch atelier - waar hij ook educatieve projecten verzorgt - en een galerie, waar hij exposities organiseert van voornamelijk grafische kunst.

www.sopit.nl

Frieda Verbree

Frieda Verbree is opgeleid aan de Fotoacademie van Amsterdam als autonoom fotograaf. Zij fotografeert de dagelijkse dingen op een weemoedige manier. Een treurig verlangen naar wat voorbij is.

Dit jaar exposeert zij bij galerie Sopit een serie foto’s van de handen van oude mensen. De doorleefde handen dragen de sporen van een heel leven.

José van 't Hof

José van 't Hof is werkzaam als activiteitenbegeleidster in Heliomare revalidatiecentrum. In steeds groter wordende kring staat zij te boek als keramiste. Zo heeft zij ook al eerder haar werk geëxposeerd tijdens de Castricumse kunstfietsroute. Ook dit jaar is haar werk wederom te zien in galerie en grafisch atelier Sopit.

Met verschillende kleuren klei laat zij zien hoe ze met de hand opgebouwd aardewerk vormgeeft. Gezegdes en symboliek zijn vaak uitgangspunten voor haar beelden. Inspiratiebron voor haar expositie "kracht" zijn diverse dansvormen en yoga, krachtig weergegeven, uitingen van lichaam en geest, vormgeving met een heldere directheid waarin de beschouwer onmiddellijk de essentie van beide uitingen kan herkennen.

Marieke de Vree

Marieke verzamelt afgedankt leer en verjaarde dierenhuiden, haar atelier is gevuld met vondsten die zij doet tijdens het vintage-schatzoeken in kringloopwinkels, antiquariaten en op brocantes. In de onverwachtse tactiliteit van het boerderijdierenleer en antieke exotenhuid schuilt voor haar grote aantrekkingskracht. Uit haar verzameling creëert zij kleurrijke, sculpturale handtassen.

De handtas als gebruiksvoorwerp of mode-accessoire heeft niet zozeer haar interesse: het verbeelden van een ‘humorvol-verhaal-in-draagbare-vorm’ des te meer… Haar tassen zijn vaak gebaseerd op iconen uit de reclamewereld maar ook de ‘materiaalleveranciers’, de dieren zelf, zijn een prominente inspiratiebron. 

Ruud Streefkerk

Ruud Streefkerk maakt sjabloonschilderijen met olieverf op geprepareerd papier, een unieke techniek. Ze vormen de neerslag van indrukken die hij tijdens zijn reizen door Europa opdoet. Uitgangspunt is een schets waarvan hij een sjabloon snijdt.

De voorstelling - landschappen, mensen, dieren, gebouwen - wordt opgesplitst in ontelbare grillig gevormde kleurvlakjes, eilandjes gescheiden door witte lijnen. Deze losse vlakjes worden ieder op zich bewerkt alsof het aparte abstracte schilderijtjes zijn. Dit geheel van kleurvlakjes vereist een actieve betrokkenheid van de beschouwer, die op zijn eigen wijze het totaalbeeld weer opbouwt. Soms worden de schilderijen gecombineerd tot meerluiken die hele wanden kunnen beslaan.

Yolanda Eveleens

Yolanda Eveleens is opgegroeid in Castricum. Ze volgde de opleiding Vrije Grafiek aan de Rietveld Academie, waar ze zich bekwaamde in de etstechniek. Groei en metamorfose vormen een terugkerend thema in haar werk. Maar deze processen worden gebruikt voor het verbeelden van een ‘binnenwereld’.

Eveleens omhult zich met mantels van organische materialen, insecten of vissenhuiden of duikt naar binnen in aarde en water. Ook processen in het menselijk lichaam, zoals de ademhaling of de slaap vormen een inspiratiebron en worden gerelateerd aan vergelijkbare processen in de natuur. Zo creëert ze met onverwachte combinaties van nauwkeurig getekende elementen, fascinerende en poëtische prenten.


Locatie: Galerie en grafisch atelier SOPIT. Anna Paulownastraat 22, 1901 BV Castricum
Kunstvorm: Fotografie, tassen, typografiek, grafiek, sjabloonschilderijen, keramiek
Muziek: SOPITMACHINE speelt een mix van Dylan, Clapton en Cale