KunstFietsRoute Castricum op 6 en 7 juni 2020

Stop 17 - Galerie en grafisch atelier SOPIT
& Leeratelier PookPook

STOP 17

Galerie en grafisch atelier SOPIT
& Leeratelier PookPook

Locatie

SOPIT, Anna Paulownastraat 22
POOKPOOK, Anna Paulownastraat 30

Kunstvorm

Galerie en grafisch atelier SOPIT: Typografiek, fotografie, poëzie en performance in het teken van ‘Smetvrees’ 
Leeratelier PookPook: Tassen en objecten van leer

Dichters

Dichters: Zafer Alsadaka en Arthur Lava
Op zondag om 14.00 en 16.00 uur: oriëntaalse buikdans door Nezjma!

De exposanten

Galerie en grafisch atelier SOPIT

Ben je bevreesd voor mensen die anders zijn dan jijzelf? Tijdens Kunstfietsroute Castricum kun je je hiervoor goed laten behandelen bij Galerie en grafisch atelier SOPIT. Speciaal ter gelegenheid van deze vierentwintigste editie van de kunstfietsroute bedachten Harm Noordhoorn, Frieda Verbree en Arthur Lava de heilzame expositie-met-een-performance Smetvrees.

Smetvrees bij Galerie SOPIT gaat over culturele smetvrees. Over de irrationele angst die sommigen van ons voelen voor mensen met een andere culturele achtergrond, levensovertuiging of huidskleur dan zij zelf. Deze smetvrees gaat vaak gepaard met vooroordelen en intolerantie. Gelukkig is hier veel aan te doen.

Bij Galerie SOPIT word je op hartverwarmende, vermakelijke én artistieke wijze ontsmet. Zo verdwijnt je eventuele vrees voor het onbekende. We heffen de scheidslijn tussen vreemd en eigen op, en inspireren je tot ruimdenkendheid. De boodschap is: we openen ons hart voor de ander; we omhelzen diversiteit. Oftewel, we gaan het leuk hebben met elkaar!

Frieda Verbree

De foto’s van Frieda Verbree op deze expositie verbeelden op een onnadrukkelijke wijze ons multiculturele samenleven. In de details komt de wereld van nu tot uitdrukking. Frieda heeft een intuïtieve wijze van fotograferen. Zij ziet schoonheid in wat niet voor de hand ligt, in dingen waaraan anderen voorbij kijken. Haar beelden zijn zachtmoedig en krachtig tegelijk. Frieda maakte eerder fotoseries van de Sahara en Kirgizië, Circus Sijm, het Noord-Hollandse duingebied en vrouwenbuiken. Zij exposeerde in Museum Kranenburgh (Bergen), gemeentehuis Castricum en bij de galerie van kunstenaarsvereniging GSA in Hilversum.

www.friedaverbree.nl

Harm Noordhoorn

Harm Noordhoorn creëert met oorspronkelijke grafische technieken en materialen een expressie van nu. Hij noemt zijn werk ‘typografiek’: een combinatie van typografie (tekstvormgeving) en grafiek (kunst op basis van druktechnieken). Harm hanteert vaak de kleurstelling van de klassieke avant-garde (zwart, rood en wit). Zo trekt hij een lijn van de vernieuwende kunststromingen van honderd jaar geleden – Dada, het Constructivisme en De Stijl – naar het heden. In zijn werk zit regelmatig een knipoog. Tijdens de Kunstfietsroute Castricum toont hij nieuw werk gebaseerd op woorden als ‘verdraagzaam’ en ‘omarmend’.

www.sopit.nl

Dichter Arthur Lava

Op 1 en 2 juni gaat Arthur Lava voordragen tot hij erbij neervalt. In zijn doorlopende performance brengt hij nieuwe gedichten rond het thema Smetvrees. Hij neemt geen blad voor de mond: 'Als ik zeg wij-gevoel, denk jij aan een infectieziekte. Als ik zeg wereldsamenleving, rol jij het schrikdraad uit. Als ik een kleurenwaaier openvouw, trek jij meteen wit weg...'. Arthur schrijft temperamentvolle poëzie. Zijn voordracht wordt wel als ‘onweerstaanbaar optimistisch’ omschreven. Hij publiceerde verschillende dichtbundels. Met Harm Noordhoorn maakte hij vorig jaar de drukwerkpoëzieperformance Terug naar de oertijd.

Dichter Zafer Alsadaka

Ook de Syrische dichter Zafer Alsadaka zal op 1 en 2 juni bij Galerie SOPIT doorlopend uit eigen werk voordragen. Zafer is gevlucht uit Syrië en woont sinds 2015 met zijn gezin in Castricum. Hij publiceerde verschillende dichtbundels in zijn geboorteland met titels als De gitaar van herinnering en Kussen op de wonden.

Zijn werk gaat over liefde, hoop en vrijheid. Ook schreef hij honderden politieke gedichten als aanklacht tegen het regime van Assad. Dit werk werd gepubliceerd in dagbladen in onder meer Egypte, Turkije, Jordanië en Marokko. Hierdoor was er op een gegeven moment voor Zafer geen andere keus dan Syrië te ontvluchten. Zafer heeft een prachtige gedragen voordracht, uniek om mee te maken omdat zijn klankkleur zo anders is dan die van de Nederlandse dichters. Een poëzievoordracht in het Arabisch beleef je als muziek!

Oriëntaalse buikdanseres Nezjma

Op zondag 2 juni om 14.00 uur én om 16.00 uur komt Nezjma bij ons in actie met oriëntaalse buikdans. Zij danst op weergaloze wijze alle onderbuikgevoelens de wereld uit en ‘ontsmet’ de toeschouwer van elk mogelijk vooroordeel. Nezjma is geen onbekende naam in het buikdanscircuit. Al meer dan twee decennia staat zij op het podium met haar expressieve dansstijl. Nezjma’s performance is levendig, vrouwelijk en vol passie en vreugde. Meer: Nezjma Bellydance.

Bezoek ook onze buurvrouw PookPook

Leeratelier PookPook

Een paar deuren verder in de Anna Paulownastraat, op nummer 30, bevindt zich de nieuwe studio van POOKPOOK, oftewel tassenontwerpster Marieke de Vree. Ook hier ben je tijdens Kunstfietsroute Castricum van harte welkom.

De Castricumse Marieke de Vree geldt als een van Nederlands meest originele tassenontwerpsters. Met haar spraakmakende handtasontwerpen kan zij moeiteloos gerangschikt worden onder het label Dutch Design.

Een handtas van Marieke is een draagbaar kunstobject: verrassend, opvallend en vaak ook heel geestig. Werk van Marieke is in handen van vele vrouwen en is ook aangekocht door het Amsterdamse Tassenmuseum Hendrikje. Marieke verzamelt afgedankt leer en dierenhuiden: haar atelier herbergt een bonte collectie vondsten die zij doet tijdens het ’vintage-schatzoeken’ in kringloopwinkels en op brocantes. Juist het gebruikte leer is enorm veelzijdig: het is zacht en luchtig en zij kan er mee vormen als klei. Het materiaal inspireert haar tot het creëren van kleurrijke, sculpturale, vaak cartooneske handtassen.

De handtas als gebruiksvoorwerp of accessoire heeft niet zozeer haar interesse, het verbeelden van een humorvol verhaal in draagbare vorm des te meer. Iconen uit de film- en reclamewereld maar ook de materiaalleveranciers, de dieren, spelen vaak de hoofdrol in haar leren vertellingen.

www.pookpook.nl

POOKPOOK, Marieke de Vree