KunstFietsRoute Castricum op 6 en 7 juni 2020

Stop 25 - Toonbeeld Geesterhage

STOP 25

Toonbeeld Geesterhage

Locatie

Geesterduinweg 7, 1902 CB Castricum

Exposanten

Docenten beeldend
Afke Spaargaren, schilderijen
Ellen van Putten, bic tekeningen
Wilma Bosland, keramiek (porselein)
Betteke Akkerman, schilderijen

Gastexposanten in de muzieklokalen
José Stigt-Timmer, schilderijen
Paulien Hakkert, keramiek
Cursisten van de schilderschool ‘Rob de Reus’
 
Karel Barbierszaal
Annet Sijm en Kamila Ewa Grzywacz

Kunstvorm

Schilderijen, bic tekeningen en keramiek

Muziek

Live muziek van o.a. cursisten Toonbeeld Geesterhage en akoestisch muziek van Rens Pieterse en Cees Burger

Muziek

Op zondag spelen o.a. cursisten Toonbeeld en Rens Pieterse en Cees Burger tussen 11.00 en 17.00 uur in het gebouw van Toonbeeld.

Rens, gitaar en zang en Cees, percussie spelen in een 6-mans formatie, maar vinden het ook leuk om samen akoestisch muziek te maken. Ze spelen dan covers van o.a. Beatles, Stones, de Dijk, Blues enz.

Muziek om naar te luisteren en om van te genieten.

Kom een tijdje mee genieten.

De exposanten

Kamila Ewa Grzywacz

Zij is in 1992 afgestudeerd aan het Kunst-gymnasium te Lodz. Van 1994 tot 1998 heeft zij gestudeerd op de Academie voor Schone Kunsten Wl. Strzeminski te Lodz, waar zij de titel magister in de kunst heeft behaald met de specialisaties: mode-ontwerpen en schilderen.

In 1999 is zij naar Nederland verhuisd en aangenomen als lid van de Kunstenaarsvereniging Hoorn & Omstreken. Vanaf dit moment woont, werkt en exposeert zij in Hoorn.

Haar schilderkunst van afgelopen 19 jaar kan omschreven worden als een variatie tussen realisme en fantasie soms met tikkeltje abstractie. Altijd dynamisch in kleur en contrast met diverse thema’s en inspiraties. Vanaf 2018 slaat haar nieuwste collectie een nieuwe richting in en krijgt een ander karakter en stijl. Geïnspireerd door haar favoriete periodes in de kunstgeschiedenis, die vanaf jonge leeftijd altijd heel bijzonder voor haar persoonlijke kunstontwikkeling is geweest. Het gaat om Secession, Art Nouveau en Glas in lood effecten, sterk verbonden met deze kunststijlen.

Haar schilderijen transformeren van realistischere beelden naar composities en voorstellingen van natuur/bloemen. Ze hebben meer grafische, gestileerde vormen, duidelijke contouren en zijn toch steeds karakteristiek voor haar intense kleuren met harmonieuze tinten. Het zijn steeds grote olieschilderijen die eigen schoonheid onthullen en grote indruk maken in het echt!

Facebook

Annet Sijm

Annet startte als autodidact en heeft later bij verschillende mentoren les gehad. Zij speelt graag met de technische mogelijkheden van olieverf en acrylverf. Door te werken met paletmes, penseel en shaper, ontstaan er prachtige texturen. Inspiratie krijgt ze van haar reizen, zo heeft zij een grote liefde voor architectuur.

In deze serie expressieve schilderijen wil zij u deze sfeer laten mee beleven. Schilderen en reizen betekenen voor haar vrijheid en het ontdekken van nieuwe mogelijkheden.

José Stigt Timmer

Voor de 5e keer is José Stigt Timmer aanwezig bij de Kunstfietsroute Castricum. Zoals gewoonlijk zal ze tijdens deze twee dagen een schilderij opzetten en afmaken. De reacties nodigen dan vaak uit tot geanimeerde gesprekken. Ze schildert het meest met acrylverf waarin ze ook lesgeeft, maar ook met olie- en aquarelverf.

Haar verdere werken zijn te zien op haar website www.yocee.exto.nl

Paulien Hakkert

Het maken van keramiek is iets waar Paulien zich al heel lang mee bezig houdt. Van de objecten die Paulien maakt, wil ze dat ze aards, spannend en toch heel stevig zijn. Zij daagt zich elke keer uit, objecten te maken waarbij techniek, uitstraling en emotie samenvallen.

Ze gaat uit van een basis die ze verder opbouwt met ringen. Van tevoren heeft zij wel een beeld in haar hoofd, maar ze laat zich tijdens het proces ook leiden door de klei. Op dit moment richt zij zich vooral op het maken van vazen.

www.pienhakkert.nl

Leerlingen Schilderschool Rob de Reus

Leren, creëren en inspireren. Drie onderdelen die hoog in het vaandel staan bij Schilderschool Rob de Reus. Gelegen aan de rand van Uitgeest is de school gevestigd in het nog werkende gemaal Meldijk.

Hier leren de cursisten de techniek achter het realistisch tekenen en schilderen. Vanaf het bepalen van de compositie, tot het opzetten en het uitwerken van uw creatie, geeft de cursist zichzelf de mogelijkheid om steeds weer te leren. Leren van docent Rob de Reus, van zichzelf en van de groep.  Een ieder is altijd op weg naar mooi resultaat, in eigen tempo en met eigen mogelijkheden.

Met deze expositie tonen enkele cursisten met trots hun schilderijen en willen hiermee anderen inspireren ook de kwast in de verf te dopen. 

Lees hieronder verder over het werk van de cursisten

Anne Bleijendaal

Een surrealistisch uitstapje tijdens het realistisch schilderen. Een vis in huidskleur vervormde tijdens de les in een drager van menselijke lichaamsdelen.

Vincent Keijsper

Vincent Keijsper staat overdag op de ladder o.a. raamkozijnen te schilderen en één keer in de week zit hij achter een ezel bevlogen te werken aan een schilderij.

Jan Kuijpers

Jan Kuijpers is met zijn 82 jaar een cursist met de meeste ervaring. En Jan kan mooi vertellen over zijn ervaringen. Hij heeft de titel meesterschilder in het huisschildersvak.  Als 14 jarige werd hij van de ULO weggeplukt door een huisschilder en zo zette Jan zijn schreden op een bijzondere loopbaan waarbij hij van zijn hobby zijn beroep maakte.

In wintermaanden volgde hij 30 jaar lang de Schilderschool, waar hij veel kennis opdeed van oude schildertechnieken. 

Jan werd gevraagd voor renovatie van o.a. villa Alsberg in Amsterdam en de Peperbus in Zaandam. Ook is hij nog werkzaam op de Zaanse Schans waar hij belettering aanbrengt middels penseelwerk.

Zijn collectie "vogels" is te bewonderen en is een pareltje tussen andere schilderijen van de cursisten van de Schilderschool van Rob de Reus.

Britt Marie van der Kolk

Britt Marie van der Kolk heeft altijd al van tekenen gehouden. Ze volgt dan ook sinds een paar jaar lessen bij Schilderschool Rob de Reus, waar zij allerlei verschillende technieken leert. Toch blijft haar voorkeur uitgaan naar het maken van tekeningen.

Aafke Ranzijn Dubelaar

Aafke Ranzijn Dubelaar heeft net als diverse cursisten een tarotkaart geschilderd. Er hangt inmiddels een mooie collectie in de entree van het atelier van Rob de Reus.  Hopelijk wordt de eindstreep gehaald van 78 prachtige kaarten, bijzonder weergegeven door vele fijnschilders.

Marinke Rentenaar

Marinke heeft veel geduld en kan haar schilderij tot in detail verfijnen met weer een nieuwe laag verf aangebracht door een kleine kwast. 

Jan Tiebie is van oorsprong huisschilder, maar bij Schilderschool Rob de Reus laat Jan zien dat hij ook goed overweg kan met olieverf. Hij heeft een eigen handtekening, d.w.z. zijn ontwikkelde eigen stijl is herkenbaar in zijn werk.

www.schilderschoolrobdereus.nl/leerlingen