KunstFietsRoute Castricum 2023 op 3 en 4 juni

Stop 1 - Toonbeeld Geesterhage

STOP 1

Toonbeeld Geesterhage

Locatie

Geesterduinweg 7
1901 CB Castricum

Kunstvorm

Installaties, keramiek, schilderijen, fotografie/beeldbewerking

Exposanten

Docenten Toonbeeld Ingrid Mol, Afke Spaargaren, Fennanda Eleveld, Hanna Looye en Lieke Hendrikse. 
Gastexposanten; José Stigt, Meinard Kloppenburg, Marleen Bouma, Eveline Hardeman, Ilona Sengers.

Muziek

Live muziek op zondag door de Acoustic Blues Band in de hal bij Geesterhage, tussen 11:00 en 16:00 uur. 

De exposities van de docenten van Toonbeeld

Afke Spaargaren

Docent Tekenen & Schilderen

Afke Spaargaren, van beroep beeldend kunstenaar. Geeft sinds 1989 teken-en schilderles, o.a. bij Toonbeeld, Kunstencentrum Velsen en het Lucasgilde in Beverwijk. Daarnaast werkt ze sinds 2002 bij Perspectief Castricum en voor De ZorgSpecialist, daar geeft ze creatieve zingeving aan mensen met dementie.

Ze is geen voorstander van het naschilderen van plaatjes en/of schilderijen. Het komt wel eens voor als oefening om een bepaalde kleur te kunnen vinden bij kleuren-meng-oefeningen. Tijdens de lessen gebruikt ze het liefst eigen foto’s. Begeleid iedereen op een positieve manier en probeert de kwaliteiten die de cursisten in huis hebben naar boven te krijgen. Het is altijd leuk om te zien hoe veel meer je gaat zien als je tekent en schildert.

Fennanda Eleveld

Fennanda Eleveld (1960) woont samen met man en hond  in Bakkum (Castricum) dichtbij de zee, de wolken en de ruimte. Op de zolder van een oude bollenschuur, dicht bij haar huis, creëert zij haar schilderingen en collages. Fennanda houdt van poëzie en verhalen vertellen. De laatste jaren maakte zij beeldboeken in kleine oplages. Zij exposeert haar werk regelmatig, het liefst op bijzondere locaties. Al haar activiteiten zijn voor haar onlosmakelijk verbonden met haar speelse visie op het leven.

 https://www.fennandaeleveld.nl 

Image

Uitsnede van naaktstudie

Image

Hanna Looye

Docent Striptekenen en KinderKunstLAB

Hanna Looye, illustratrice, schilder en docent.

Ze heeft zich  bekwaamd in inkt, aquarel en digitaal schilderen met Adobe Photoshop. 

Naast de illustraties, die in opdracht worden gemaakt, maakt ze schilderijen en cartoons. Hanna probeert de schoonheid en de humor van het alledaagse leven vast te leggen. De tederheid van het oude man die zijn vrouw voortduwt op een rollator, de humor van kinderen die weigeren onder de douche vandaan te komen en de schoonheid van de mensen die ze portretteert.

Teken- en schilderles

Kinderen geeft Hanna tekenles en Kunstlab bij Toonbeeld Geesterhage , het Centrum voor de Kunsten in Castricum. 

www.hannalooye.nl

Ingrid Mol

Docent Keramiek handvormen

Ingrid Mol is cum-laude afgestudeerd aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Ze heeft diverse kunstwerken en monumenten voor de openbare ruimte gemaakt en heeft tentoonstellingen in het binnen-, en buitenland.

Keramiek is een materiaal dat al eeuwen gebruikt wordt voor de meest uiteenlopende doeleinden. Van serviesgoed tot keramische kunstwerken en van sanitair tot architectuur: keramiek is wijdverspreid, overal en onmisbaar. Het is een bijzonder materiaal en toch ook heel gewoon.

Ingrid geeft les op dinsdag bij Toonbeeld, ze laat je kennismaken met klei. Ze leert je hoe je objecten kunt opbouwen en hoe je ideeën kunt visualiseren,  technieken om de keramiek te kleuren, zoals het werken met glazuur, oxides en engobes. Iedereen kan zijn eigen beeldtaal ontwikkelen. 

Image

Steenmannen

Image

Lieke Hendrikse

Docent keramiek draaien

Als maker word Lieke geïnspireerd door de relatie tussen mens en natuur als twee ogenschijnlijke tegenpolen, symbool voor de dualiteit in haar als mens. Waarin de mens de leefomgeving inzet en onvermijdelijk beïnvloed en waardoor men onderdeel wordt van de natuur. Ze is gefascineerd door de randen van de menselijke beschaving waarin haar werk fungeert als stille getuigen van wat ooit was.

Eigenaar van Keraliek

info@keraliek.nl

DE GASTEXPOSANTEN

José Stigt Timmer

Kamer 2. Voor de 7e keer is José Stigt Timmer aanwezig bij de Kunstfietsroute Castricum. Ze schildert het meest met acryl- en aquarelverf. Haar schilderijen zijn veelal figuratief en afwisselend, zowel in de gebruikte techniek als in onderwerp keuze.  Zoals gewoonlijk zal ze tijdens deze twee dagen een schilderij opzetten en afmaken. Deze demonstraties nodigen vaak uit tot geanimeerde gesprekken.
Haar andere werken zijn te zien op haar website www.yocee.exto.nl

Meinard Kloppenburg

In kamer 3 vindt u Meinard Kloppenburg: hij is schilder en tekenaar en laat ruim 45 jaar zijn kijk op mens, dier en natuur zien, waar hij  van geniet en hoopt op zijn beurt ook de toeschouwer te boeien.

Dat schildert hij op een vlotte, impressionistische wijze, waarbij het tijdelijke van de waarneming tegenwoordig een snelheid in zijn werkwijze laat zien die mee het eindresultaat vormgeeft. Hij maakt werk van wat hem boeit, zoals een wormzoekende merel , zijn familie, Noordhollandse natuur, muzikanten of de sloop van de strandwinkel op  het strandpateau. Hij tekent en schildert ook graag in opdracht. 

  

Ilona Sengers

Kamer 5.

Dit werk is ontstaan vanuit datgene wat mij bezighoudt of fascineert. Dit is een voorbeeld uit de Surselva serie. Een omgeving waarin je  nog puurheid en rust kunt vinden en  tegelijkertijd een omgeving waarin je als mens heel nietig kunt voelen en waar het leven heel hard kan zijn.  

 

Ilona Sengers

Surselva serie

Thuis

Eveline Hardeman

In de Barbierszaal vindt u de expositie van Eveline Hardeman.

‘THUIS’

Na een leven lang de vrijheid te hebben gevoeld overal te kunnen wonen waar je wilt wordt het opeens anders als je ouder wordt en gaat nadenken over waar je nu geworteld bent en waar je je thuisgevoel hebt.
Over dit proces heeft Eveline Hardeman haar installatie gemaakt met als titel ‘THUIS’.
Een persoonlijke zoektocht over waar je vandaan komt en waar je mee verbonden bent. 
www.evelinehardeman.nl

Marleen Bouma

Kamer 6. 

Haar opleiding fotografie volgde Marleen Bouma in de analoge tijd. Ook volgde zij vele jaren teken- en schilderlessen. Door onder meer haar werk voor een museum leerde zij veel over beeldende kunst én het werken met digitaal beeld.

In de coronatijd begon zij opnieuw met fotograferen, met telefoon en Ipad. Het meeste plezier haalt zij uit experimenteren met vorm-, structuur- en/of kleur. 

Haar onderwerpen zoekt zij momenteel vooral in ruimte en interieur. Door het gebruik van heldere kleuren, sterke beeldelementen en spannende uitsneden ontstaat een geheel eigen, soms mysterieuze, weergave van de werkelijkheid.