KunstFietsRoute Castricum 2024 op 1 en 2 juni

  Stop 1 - Toonbeeld Geesterhage

  STOP 1

  Toonbeeld Geesterhage

  Locatie

  Geesterduinweg 7
  1901 CB Castricum

  Kunstvorm

  Installaties, keramiek, schilderijen, fotografie/beeldbewerking

  Exposanten

  Docenten Toonbeeld Fennanda Eleveld, Lieke Hendrikse, Hanna Looye, Annette Jonker. . 
  Gastexposanten; José Stigt, Meinard Kloppenburg, Marleen Bouma, Eveline Hardeman, Ilona Sengers.

  Muziek

  Live muziek op zondag door de Acoustic Blues Band in de hal bij Geesterhage, tussen 11:00 en 16:00 uur. 

  De exposities van de docenten van Toonbeeld

  Lieke Hendrikse

  In september 2019 heeft Lieke een klein keramiek atelier in Noord Holland, Beverwijk opgericht. Met Keraliek wil ze een bewustzijn laten groeien in onze huidige consumptiemaatschappij voor de alledaagse voorwerpen in je huis. Hoe bijzonder het eigenlijk is dat die theepot in je keuken staat en dat pottenbakken een prachtig ambacht is wat we in Nederland moeten proberen te behouden. In deze gedachte geeft ze haar workshops & cursussen en verkoopt ze haar eigen werk.

  Haar doel is om duurzame gebruiksvriendelijke producten te maken waar je als koper lang plezier aan kunt beleven en daarmee een tegenhanger te bieden aan de geïmporteerde- of massaproductie. Met het oog op een groenere toekomst wil ze op den duur ook zelf haar  klei gaan winnen, hier rechtstreeks uit de polder.

  “Klei is gewoon fantastisch!”

  Als jonge keramiste wil Lieke duurzame, unieke producten maken. Een tegenhanger van de massaproductie en consumptiemaatschappij.

  Bewust, eigenzinnig, onregelmatig of scheef, maar altijd functioneel!

  06-31915629
  info@keraliek.nl
  www.keraliek.nl

  Image
  Cartoon
  Image
  De tuinman en de dood
  Image
  Door Hanna Looye

  Fennanda Eleveld

  Beeldend kunstenaar Fennanda Eleveld (1960) maakt naast schilderijen en collages beeldboeken in kleine oplages, waarin inktschilderingen / tekeningen, proza en poëzie elkaars wonderlijke weefsel vormen.

  Tijdens de KFR 2024 presenteert zij haar nieuwe beeldboek Wij zijn verhalen op twee locaties: 

  Gastkunstenaar bij  schilder keramiek atelier Reakt ANDERS BEKEKEN 

   1 juni 2024 12  - 17.00 uur kunstenaar aanwezig  / 15.00  uur Voorlees sessie

  2 juni 2024 14. 15  - 17.00 uur  kunstenaar aanwezig / 16.00  uur Voorlees sessie

  Docent TOONBEELD / Geesterhage  

   2 juni 2024 12 - 14 uur kunstenaar aanwezig

  https://www.fennandaeleveld.nl/

  6 werken van Fennanda


  Annette Jonker

  Van jongs af aan houdt Annette  van tekenen ,schilderen, handvaardigheid  en textiel. Op de middelbare school koos zij voor tekenen als examenvak en vond het leuk om  allerlei materialen uit te proberen.

  Op de docentenopleiding tehatex in Amsterdam werd er veel  werk gemaakt en besproken zodat men al doende leerden  over de manier van kijken en de betekenis van kunst op allerlei manieren .Na een aantal jaar gewerkt te hebben in de kinderopvang vanuit ideeën van o.a reggio emilia( 100 talen van kinderen ) , vrije school en montessori, leerde ze kijken naar kinderen en de processen waaruit ze werken .

  Vanuit de werkwijze van  reggio emila  is het belangrijk om de processen die ontstaan tijdens het spelend ontdekken van bijvoorbeeld materiaal  te documenteren. 

  Het resultaat is vooraf niet belangrijk. Het wordt  het ‘volgend begeleiden’ genoemd 

  Als de kinderen  klaar zijn worden de werken die ontstaan zijn opgehangen ( kind hoogte ) en laten zo  zien aan de kinderen en ouders/verzorgers dat het belangrijk is om dat te waarderen. 

  Nu werkt ze  met veel plezier in de ateliers van Artiance(Alkmaar) en toonbeeld (Castricum )

  Nu haar eigen kinderen weer wat groter zijn , wil ze  haar werk als kunstenaar weer oppakken , en heeft ze iets uitgekozen wat ze vroeger heeft gemaakt. Het is een nieuw begin.

  Gastexposanten bij Toonbeeld

  Eveline Hardeman

  Sinds 2011 is Eveline Hardeman, na afronding van de Kunstacademie Haarlem, actief als beeldend kunstenaar.

  Haar werk gaat over kwetsbaarheid, haar eigen kwetsbaarheid en de kwetsbaarheid om haar heen.

  Ze maakt o.a. houtskooltekeningen, ruimtelijke installaties en werkt met film en beamerprojecties.

  Het project waar ze de afgelopen tijd aan werkt gaat over over het thema ‘Thuis’, waar ze een deel van mocht exposeren bij Toonbeeld tijdens de Kunstfietsroute Castricum in 2023.

  Dit werk is een zoektocht over waar je vandaan komt en waar je mee verbonden bent.

  Het werk wat ze dit jaar gaat exposeren bouwt hierop voort.

  www.evelinehardeman.nl

  Oo Pudding, Meinard Kloppenburg
  ooo pudding

  Meinard Kloppenburg

  tekenaar en schilder, frequent deelnemer aan deze kunstroute, die zijn kijk op mens, dier en natuur laat zien, om het op doek, hout of papier zo weer te geven, dat het boeiend blijft. Dat doet hij met acrylverf, olieverf en allerlei tekenmaterialen.

  Hij schildert op een losse, impressionistische wijze, waarbij hij zoveel mogelijk uitgaat van de werkelijkheid. Zo zijn in deze route herfstappels in zijn tuin te zien, portretten van kinderen en kleinkinderen, strandtaferelen, duinlandschappen, vogels in en om zijn huis. Gevangen in snelle schetsen en studies of meer doorgewerkte schilderijen. Hij neemt ook graag o.a. portretopdrachten aan.

  Het werk ‘Appels’ heeft afgelopen herfst de derde prijs gekregen bij het Nationaal Atelier. 

  www.meinart.nl 

     

  Appels, Meinard Kloppenburg
  Appels
  Twin baby boys

  José Stigt Timmer

  José tekent en schildert al jaren met veel plezier. Meestal schildert ze met acrylverf en dan alles wat haar inspireert. De laatste tijd echter grijpt ze steeds vaker naar de (teken) pen en het aquarelpenseel.
  Tijdens de expositie zullen daarom veel uiteenlopende technieken te bekijken zijn.
  Haar onderwerpen zijn zeer uiteenlopend van herkenbaar naar zeer abstract. 
  Tijdens de kunstfietsroute zal ze, zoals gewoonlijk, een doek opzetten in acrylverf en ook afmaken. Want, zo is haar ervaring; tijdens het schilderen ontstaan de leukste gesprekken.
  www.yocee.exto.nl


  Golden memories

  Marleen Bouma

  ‘De opleiding fotografie deed Marleen nog in de analoge tijd. Met zowel zwart-wit als kleurfotorolletjes, losse lichtmeter en verschillende formaten camera’s. Het verwerken van de opnames deed ze grotendeels zelf in haar eigen doka. Ook volgde ze vele jaren teken- en schilderles bij Toonbeeld, met steeds een andere opdracht en techniek.


  Bakkum aan Zee, nieuwjaarsdag
  Bakkum aan Zee


  Nu fotografeer en bewerkt ze volledig digitaal; het liefst zonder verwachting en doel en meer vanuit haar intuïtie. Ze speelt met beeld, experimenteert met vorm, structuur en kleuren en probeert zichzelf uit te dagen en te verrassen. Haar onderwerpen zijn interieurs, (buiten)ruimtes, natuur, details en (af en toe) portretten. Door het gebruik van heldere kleuren, sterke beeldelementen en spannende uitsneden ontstaat een eigen weergave van de werkelijkheid, met soms schilderachtige elementen.’  Ilona Sengers

  De eerste lessen heeft Ilona gevolgd bij Perspectief in Castricum en later heeft zij  de opleiding gevolgd bij de nieuwe kunstacademie Crejat in Alkmaar. 

  Haar werk is met name ontstaan vanuit datgene wat haar bezighoudt of fascineert. Ze probeert daarin een vertaling te geven aan datgene wat ze ervaart. 

  Om het in beelden te vangen gebruik ze verschillende technieken en materialen zoals draad, wol en acryl op canvas en andere keren experimenteert ze met vorm en kleur zoals bijvoorbeeld abstract 1 en daarnaast experimenteert ze ook met papier en karton zoals leporello 1.   

  ilona.sengers@gmail.com
  www.ilonasengers.nl


  Wat zou het toch fijn zijn om datgene wat je bezig houdt en wat je voelt in beeld zou kunnen vangen zonder het geheel expliciet te maken .


  Groepsexpositie Medisch Centrum Alkmaar mei tot augustus 2023

  Kunstfietsroute Castricum locatie Geesterhage juni 2023

  Schermerkunstfietsroute in augustus 2022 en 2021

  Witte kerkje Heiloo mei 2021

  Zie Haar gemeentehuis Koggenland sept-nov.2019

  Koelma april 2019

  Image
  Leporello 1
  Abstract 1