KunstFietsRoute Castricum 2023 op 3 en 4 juni

Stop 5 - Tuin van kapitein Rommel

STOP 5

Tuin van kapitein Rommel

Locatie

Tuin van Kapitein Rommel
1901 DZ Castricum

Exposanten

Jola Geldermans, Marije Samuels, Nicole Spit, Anja Jonker, Guus Wattel, Cor Berkhout, Jos Apeldoorn, Mireille Schermer, Susanne van Reenen en Cor Nelis

Kunstvorm

De gemene deler van de tuin en de Kunstenaars in deze expositie is het werken met liefde voor de natuur en werken met natuur materialen.

Muziek

Popband No Excuse

Exposanten

Jola Geldermans

Jola is portretbeeldhouwster van mens en dier. Ze wordt gedreven door haar enorme liefde voor en interesse in het leven dat ze ziet. Het vertalen naar haar eigen beeld is haar passie. Zij maakt portretten in opdracht, waarbij expressie en gelijkenis beide aanwezig zijn. 

De portretten worden gerepresenteerd door Morren Galleries en zij heeft in 2022 het bronzen portret van Jean Deutz in de kasteeltuin van Assumburg (Heemskerk) laten plaatsen. Jola werkt in de theekoepel van landgoed Akerendam te Beverwijk. Het atelier is jaarlijks te bezoeken tijdens open tuindagen en monumentendag én op afspraak. Dit weekend is haar werk te zien in de Tuin van Kapitein Rommel. U bent welkom! 

www.jolageldermans.com 

https://www.instagram.com/jola_geldermans_sculptor/

Portret

Image

Marije Samuels

Kunst vanuit de behoefte tot spelen en geïnspireerd door de onuitputtelijke bron van moeder Aarde. Marije brengt ons in contact met onze bron. De verbinding met de natuur is overal terug te vinden in haar werk. Marije kan van niets iets maken. Zij werkt met aarde en energie, met mensen en dieren. Ze vind dat heerlijk en magisch. Marije speelt met natuurmateriaal, met woorden en klank. Haar viltkunst nodigt uit tot aanraken en voelen. Haar meer botanische tekeningen en schilderijen geven de natuur weer in al zijn schoonheid en stralen liefde voor en kennis van de  natuur uit. Het toepassen van toeval technieken zorgt ervoor dat het werk fris blijft.

Dit weekend laat Marije Samuels werk zien van vilt in combinatie met LANDART. Ook is er een totaalbeleving waaraan u kunt deelnemen met water, beeld en klank.. Kom gerust een kijkje nemen

Kunstenares en  coaching, Studio Sense.

https://marijesamuels.wordpress.com

marijesamuels@gmail.com

Vilt

Image

Nicole Spit

Nicole is kunstenaar en speculatief designer. Speculatief design verbeeldt toekomsten op basis van huidige technologische en sociaal maatschappelijke ontwikkelingen. Een terugkerend thema in haar werk is het spanningsveld tussen synthetische, door ingrijpen van de mens gemanipuleerde natuur en biologisch gegroeide natuur. 
Dat levert vaak vervreemdende en soms bizarre verbeeldingen op. Zo heeft ze voor haar ‘Digitaal Bomen Monument’ bomen digitaal omgezet in 3d software naar een virtuele wereld en 3d geprint. Ook werkt ze met Artificiële Intelligentie creatie en onderzoekt ze de mogelijkheden van genetische modificatie.
Hoe zou toekomstige natuur er uit kunnen zien?

https://art.studiodaarheen.nl/

https://www.instagram.com/studiodaarheen/

De wilg

Image

Kunst in hout

Anja Jonker

Anja begeleidt de hout groep van Perspectief te Bakkum en organiseert samen met de Tuin van Kapitein Rommel kunstevenementen en de sprookjestuin. Voor het creëren van Sprookjes en LANDART werkt Anja inmiddels 10 jaar samen met Marije Samuels. Dit jaar besteedt dit duo aandacht aan het thema water. Want water is ..leven.
Bekende beelden van Anja Jonker zijn ‘de Kop van Kapitein Rommel’ en ‘De Schelpenvisser’ te Bakkum
Er zijn dit weekend demonstraties beeldhouwen in hout in de tuin en ook een demo houtsnijden en klein meubelmaken met een schaafbok en haalmes. Vanuit Ontwerpstudio ARTKID en bij Perspectief geeft Anja regelmatig workshops houtsnijden en beeldhouwen in hout om anderen kennis te laten maken met het ambacht. Lekker vanuit je hart met hout en met de handen werken 
De houtgroep van Perspectief zal aanwezig om demonstraties beeldhouwen in hout te geven.

www.artkid.nl

https://www.instagram.com/anjajonker/

Image

Cor Berkhout

Na zijn pensionering heeft hij zijn hobby; het snijden van houten beeldjes, verder uitgebreid en is gaan hakken in aanzienlijk grotere stukken hout. Het forsere formaat vraagt om een heel andere benadering en in plaats van fijne details moet hij nu meer het hout volgen. 
Van een eigen stijl durft Cor nog niet te spreken, wel probeert hij de oorspronkelijke stam met noesten en afgezaagde takken zichtbaar te houden. Bij de 'Roemeense boerin' en 'Aan de wind' is dit het beste gelukt. 
Bij de houtgroep van Perspectief beeldhouwt Cor samen met gelijkgestemden en met veel plezier. 

corella@ziggo.nl

Image

Jos Apeldoorn

Jos Apeldoorn is opgegroeid bij de timmerwerkplaats van zijn vader in Egmond-Binnen. Naast schilderijen maakt Jos ook houten sculpturen.
Hij probeert via beelden zijn bewondering voor de natuur tot uitdrukking te brengen en de houtstructuur voor zich te laten spreken. Veel knotwilgen heeft hij bewerkt tot een spannende organische vorm.
Inspiratie heeft hij opgedaan bij het zien van werk van Henry Moore en Barbara Hepworth.

www.josapeldoorn.nl 

Image

Susanne van Reenen

Susanne van Reenen is natuurdichter en fotograaf. De Tuin van Kapitein Rommel is een heerlijk toevluchtsoord: een oase van rust en groen. Een plek die Susannes blijde verwondering over al wat groeit en bloeit aanwakkert en steeds opnieuw aanzet tot nieuwe beelden en dichterlijke mijmeringen. Zij fotografeert met scherpe blik, al het kleine gewriemel dat u en ik ontgaat, waarbij steeds een dichtje ontstaat. Susanne maakte speciaal voor de Tuin van Kapitein Rommel het boekje: ‘Tuindichtjes’ waarvan de opbrengst ten goede komt aan de Tuin.

www.uitgeverijnona.nl

 

Image
Image

Guus Wattel

Begon in 2008 met hakken in hout bij Jos Apeldoorn. Dat beviel veel beter dan de TELEAC cursus uit de jaren '90. Vooral handen zijn voor hem een visuele inspiratie. Al vele handen kwamen uit zijn handen. Maar soms is er een verrassend zijweggetje, zoals deze 'kop op een stronk'. Guus hakt nu al weer een aantal jaren met veel plezier met de hakmaatjes van de houtgroep van Perspectief. 

www.wik.nl/houten-handen/

Image

Mireille Schermer

Mireille Schermer is beeldend kunstenaar en kruidenvrouw. ‘Ik werk graag in en met de natuur en maak ‘nature works’. Ik streef naar duurzaam werk dat samenvalt met de omgeving, dat ook mag vergaan op den duur. Elk werk is een ode aan Moeder Aarde en een expressie van dankbaarheid voor haar geschenken. Mijn verwondering voor het leven vertaal ik in mijn kunst naar oervormen die vertellen over groei, beweging en transformatie. ‘Nature works’!

mireilleschermer.nl/natureworks.nl

Image
Image

Voor KFR 2023 combineren Mireille Schermer en Cor Nelis hun werk vanuit hun gedeelde passie. 

Tree in the light

Image

Cor Nelis

Cor Nelis is fotograaf, bouwer, dromer, buitenmens. ‘Ik verwonder me dagelijks over de eindeloze vormen en kleurenpracht van al wat leeft en leg dat vast, me bewust van dat ene unieke moment dat niet meer terugkomt. Schoonheid en vergankelijkheid, kwetsbaarheid en kracht zijn contrasten die ik graag opzoek in mijn beelden. 

cobofoto.nl